woensdag 27 oktober 2010

Gordon Toi Hatfield

Afgelopen zaterdag was ik in de studio van fotografe Patricia Steur. De reden van mijn bezoek is een project genaamd: 'The Thin Blue Line'. Hierin staat de maori kunstenaar Gordon Toi Hatfield centraal.
Gordon staat wereldwijd bekend als de ambassadeur van de 'moko', de traditionele maori tattoo.
Patricia en Gordon hebben eerder samengewerkt aan het boek 'Dedicated by blood'.
Hierin worden de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland - de Maori -met hun 'moko' geportretteerd.

In 2007 bezocht ik Gordon in zijn woonplaats Auckland (Nieuw Zeeland). In zijn schuur, tevens  tattoo-studio hangt een portret van singer/songwriter Ben Harper (foto onder).
Ook staan er houten doodskisten versierd met maori 'carvings', een traditionele manier van houtsnijwerk, waarin Gordon gespecialiseerd is. Ik vertel mijn verhaal en Gordon luistert aandachtig. Met een pen schetst hij mijn 'ontwerp'. Een paar uur lang lig ik op de pijnbank en hoor alleen het gezoem van de naald.
Een maori 'kid' van 15 jaar, twee keer zo groot als ik, trekt mijn huid strak. Hij is in de leer bij de grote meester.  De assistent laat zijn zware lichaam op mijn borst rusten waardoor ik geen kant op kan.
Een paar uur later kom ik overeind en blijf verlamd staren naar de zwarte inktvlek op mijn linkerarm.
De wond wordt gereinigd met een doek en de eerste tekens zijn zichtbaar. Langzaam zie ik mijn  verhaal, mijn levenslijn, op mijn arm tevoorschijn komen...

In Nederland blijkt de schare fans van Gordon groter te zijn dan ik had gedacht. Regelmatig werd ik aangesproken door voornamelijk molukse of indische mensen met een moko. Bovengenoemd project gaat over de relatie tussen deze mensen (waaronder ik) en de traditionele maori moko.
Wat is het verband? Zijn het slechts de esthetische vormen of zit er meer achter?
Hierover meer in het nieuwe boek van Patricia Steur en Gordon Toi Hatfield, wat naar verwachting in april 2011 uitkomt, 'The Thin Blue Line'.

Dedicated by Blood, Patricia Steur Photography

Ben Harper

1 opmerking:

Unknown zei

Sedap! Ik kom zelf ook in het boek te staan. 'Whanau Akihary & Leuhery'.

Slmt,

Melchior